Like ons!

Zoeken

Legaliseer XTC en red daarmee levens

Legaliseer XTC en red daarmee levens

Tijdens ADE (Amsterdam Dance Event) 2014 waren er helaas drie doden te betreuren. Sectie op de lichamen moet de doodsoorzaak uitwijzen, maar vermoed wordt dat er drugs in het spel zou zijn. Vorig jaar nog voerde ADE een actieve informatiecampagne omdat er signalen waren dat er ‘foute XTC’ in de omloop waren in Amsterdam. Deze ‘foute XTC’ heeft helaas al vele slachtoffers gemaakt. Slachtoffers waar het absurde antidrugsbeleid van de overheid indirect verantwoordelijk voor is.

Wat betreft het begrip ‘foute XTC’ zijn er veel misverstanden in de media gecreëerd. De werkelijke oorzaak zit hem namelijk in het feit dat de slachtoffers vaak andersoortige pillen hebben gekocht. Pillen die het werkzame XTC bestanddeel MDMA helemaal niet bevatten, maar in plaats daarvan PMA of PMMA. Zeer recent nog zijn dit soort pillen opgedoken. Het komt voor dat producenten bij gebrek aan grondstoffen voor XTC dit soort pillen op de markt brengen. De effecten van PMA of PMMA lijken op XTC, maar zijn buitengewoon gevaarlijk. De effecten worden namelijk later gevoeld. Een gebruiker die ervan uit gaat XTC te slikken, maar in feite PMA slikt, denkt dat hij een pil heeft ingenomen met een lage dosis. Wanneer deze gebruiker vervolgens nog een pil neemt ligt een overdosis van PMA al snel op de loer met levensgevaarlijke gevolgen.

Monopolie
XTC valt al lang niet meer weg te denken op festivals. Van de jongeren die gaan stappen, gebruikte 60% in dat zelfde jaar tenminste één keer XTC. Dit blijkt uit onderzoek (december, 2013) van het Trimbos Instituut. De populariteit van XTC neemt alleen maar toe. Bestrijden heeft om die reden dan ook geen zin. Bovendien zullen er dealers bestaan zolang zij de enigen zijn die XTC verkopen. Verstandiger is het om het gebruik van XTC zo veilig mogelijk te maken en tegelijkertijd de monopoliepositie van dealers uit handen te nemen.

Legalisatie
Dit kan bereikt worden door XTC te legaliseren en het te laten controleren door gespecialiseerde instanties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan XTC controles die te vinden waren op diverse evenementen totdat toenmalig kabinet-Balkenende hier in 2002 een einde aan maakte. Gespecialiseerde instanties voorkomen dat mensen onwel kunnen worden door andere pillen die als XTC verkocht worden en tevens kan er direct goede voorlichting worden gegeven over veilig gebruik middels een bijsluiter.

Kijkend naar bijvoorbeeld wodka of whisky is het niet meer dan normaal dat wij een erkende slijterij kunnen bezoeken en niet naar een schimmige dealer hoeven met zelfgestookte drank waarvan het risico bovendien bestaat dat de gebruiker een alcoholvergiftiging oploopt. Met dank aan de legalisatie van de harddrug alcohol hoeft de politie geen energie te steken in het dwarsbomen van feestgangers die een borrel willen nuttigen en loopt de gebruiker geen risico op vervuilde zelfgestookte alcohol. Zo simpel is het, en met de legalisatie van XTC zullen dezelfde voordelen gelden. De oorzaak van het probleem is het verbod, het gevolg zijn de dealers en het slachtoffer is de burger.

Hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen voordat de overheid beseft dat een verbod op XTC het aantal slachtoffers alleen maar doet toenemen?

Keuzevrijheid
Tenslotte wil ik nog een andere reden niet onbenoemd laten met betrekking tot mijn pleidooi voor de legalisatie van XTC, namelijk de keuzevrijheid van de burger.

Ieder volwassen mens dient als volwaardig behandeld te worden. Een borrel moet kunnen, net als een joint of het gebruik van XTC. Ieder volwassen mens is baas over eigen lichaam. Het is niet aan de overheid om te bepalen wat goed en slecht voor ons is. In dat laatste geval kan de snackbar ook per direct haar deuren sluiten net als iedere tabakszaak of kroeg. Uiteraard begrijp ik dat XTC een stap verder gaat dan een patatje of sigaret, maar het principe blijft het zelfde. Het feit dat mensen 24/7 naar de snackbar kunnen gaan wil niet zeggen dat men dat ook daadwerkelijk gaat doen. Het gegeven dat ik iedere ochtend alcohol zou kunnen nuttigen verleidt mij er ook niet toe om laveloos op mijn werk te verschijnen.

Utopie
Het zijn de volwassen burgers die zelf verantwoordelijk zijn voor wat ze doen. Eénieder die hier niet mee kan omgaan, door bijvoorbeeld met alcohol achter het stuur te gaan zitten, dient hard te worden gestraft. De feestganger die een overdosis XTC inneemt betaalt zelf zijn eigen rekening. De overgrote meerderheid goedwillende burgers mogen hier niet de dupe van worden. Deze goedwillende burgers verdienen het om de mogelijkheid te hebben om gecontroleerd en veilig alcohol, maar ook cannabis en XTC te nuttigen. Bovendien is de maakbare samenleving, vanuit welke politieke stroming dan ook, een utopie.

Minne Telman was kandidaat nummer 5 voor de Libertarische Partij Amsterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014.

1 Reacties uitgeschakeld voor Legaliseer XTC en red daarmee levens 1315 22 oktober, 2014 Diversen, Visie oktober 22, 2014

Facebook Comments

comments powered by Disqus

LP Amsterdam op social media

Like ons!

Doneer nu!

Steun de campagne voor een vrij en welvarend Amsterdam. Elk bedrag telt!

Rekening: ING 9430399
IBAN: NL14INGB0009430399
BIC: INGBNL2A
Ten name van: Libertarische Partij
Onder vermelding van: Afdeling Amsterdam

Donate Bitcoin

Nieuwsbrief

YouTube Kanaal